23 تیر 1404
Search
دعاوی خانواده
  از نظر وکیل متخصص خانواده ، حقوق خانواده به جهت ماهیت خاصی که دارد، بیشتر از آنکه به حقوق شباهت داشته باشد به اخلاق شباهت دارد زیرا خانواده واحد سازنده جامعه است و قوام آن قوام جامعه است.دعاوی خانواده به مجموعه‌ای از دعاوی حقوقی اطلاق می‌شود که به مسائل مربوط به روابط خانوادگی از جمله ازدواج، طلاق، حضانت، نفقه و دیگر موضوعات مرتبط با خانواده می‌پردازد.این دعاوی می‌توانند تأثیرات عمیقی بر زندگی افراد و خانواده‌ها داشته باشند.در این متن، به بررسی انواع دعاوی خانواده و نکات مهم مربوط به آن‌ها خواهیم پرداخت.

انواع دعاوی خانواده

  1. دعاوی طلاقدعاوی طلاق یکی از رایج‌ترین دعاوی در حوزه خانواده است.این دعاوی می‌توانند شامل طلاق توافقی و طلاق یک‌طرفه باشند.در طلاق توافقی، طرفین با هم به توافق می‌رسند و شرایط طلاق را مشخص می‌کنند، در حالی که در طلاق یک‌طرفه یکی از طرفین درخواست طلاق را به دادگاه ارائه می‌دهد.درخواست طلاق از سوی زوجه زمانی در دادگاه پذیرفته می شود که زوجه شرایط لازم برای درخواست طلاق را داشته باشد.
  2. حضانتحضانت به معنای نگهداری و تربیت فرزندان است.این دعاوی معمولاً زمانی مطرح می‌شود که والدین درباره اینکه کدام یک حق حضانت فرزندان را دارند، اختلاف نظر دارند.
  3. دعاوی نفقهنفقه به معنای دادن خرجی و تامین هزینه‌های زندگی از قبیل خوراک، پوشاک و مسکن و هزینه های درمان همسر و فرزندان است.طبق قانون در ازدواج دائم، پرداخت نفقه زن بر شوهر واجب است اما در ازدواج موقت مرد ملزم به پرداخت نفقه نیست، مگر اینکه طرفین نسبت به آن توافق نموده باشند.در نفقه فرزند، پرداخت نفقه فرزند در درجه اول بر عهده پدر او و در صورت فوت یا عدم استطاعت مالی وی با جد یا اجداد پدری و پس از آن مادر و اجداد مادری با رعایت دوری نزدیکی است.
  4. اجرت المثل ایام زوجیتاجرت المثل ایام زناشویی به معنای دستمزد خدماتی است که زن در طول زندگی مشترک در منزل شوهر انجام داده است.به طور کلی اجرت المثل می‌تواند شامل هزینه‌های مربوط به خانه‌داری از قبیل شست و شو، آشپزی و نظافت منزل و نگهداری و شیردادن به فرزندان و سایر خدماتی باشد که زوجه در طول زندگی مشترک ارائه داده است.
  5. اثبات نسباین دعاوی زمانی مطرح می‌شوند که یکی از طرفین بخواهد نسبت خود را با فرزند یا یکی از اعضای خانواده اثبات کند.این موضوع می‌تواند در مسائل حقوقی مانند نفقه و حضانت تأثیرگذار باشد.

مراحل رسیدگی به دعاوی خانواده

رسیدگی به دعاوی خانواده در صلاحیت دادگاه های خانواده است.دادگاه های خانواده در بسیاری از کشورها معلول دلایل سیاسی، اقتصادی و مذهبی بوده است.در قانون حمایت از خانواده ما نیز دادرسی دعاوی خانواده بسیار متاثر از مذهب بوده و رسیدگی به دعاوی مسیحیان، کلیمیان و زرتشتی ها به مراجع ایشان سپرده شده است.رسیدگی در دادگاه خانواده شامل مراحل زیر است:
  •  ثبت دادخواست با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی و با داشتن ثنا و ارائه مدارک لازم از جمله سند ازدواج، شناسنامه می توان نسبت به ثبت دادخواست اقدام نمود.البته توصیه می گردد دادخواست توسط وکیل متخصص خانواده تنظیم گردد.
  • بررسی مدارک با ارجاع دادخواست به شعبه، دادگاه ابتداً مدارک را بررسی کرده و در صورت تکمیل مدارک، اقدام به تعیین جلسه و نهایتاً برگزاری جلسات دادرسی خواهد نمود.
  • صدور حکم پس از بررسی تمامی جوانب پرونده و شنیدن اظهارت طرفین، دادگاه حکم نهایی را صادر می‌کند.حضور وکیل متخصص خانواده در این مرحله اهمیت بسزایی در احقاق حق هر کدام از طرفین دارد.

نکات حقوقی مهم در دعاوی خانواده

  1. مشاوره قبل از اقدام قانونی قبل از اقدام به هرگونه دعوی خانوادگی، مشاوره با وکیل متخصص می‌تواند در تصمیم‌گیری‌های شما بسیار مؤثر باشد.بهترین وکیل خانواده وکیلی است که با اگاهی از قوانین و رویه های قضایی، توانایی مذاکره با طرفین را داشته باشد.مهارت در مذاکره می تواند به حل و فصل مسائل در خارج از دادگاه کمک کند و منجر به توافقات بهتر برای طرفین شود.
  2. حمایت قانون از زوجه در قانون حمایت از خانواده، دو حمایت قانونی پررنگ از زوجه به چشم می خورد.اول آنکه زوجه می تواند در شهر یا محلی که ساکن است دعوای خود را طرح نماید.دوم آنکه به موجب ماده 5 قانون حمایت از خانواده دادگاه می‌تواند پس از احراز عدم تمکن مالی زوجه وی را از پرداخت هزینه دادرسی، حق‌الزحمه کارشناسی، حق‌الزحمه داوری و سایر هزینه‌ها معاف یا پرداخت آنها را به زمان اجرای حکم موکول کند.
  3. حقوق و منافع کودکان طبق قانون، حضانت فرزندان حق و تکلیف والدین است.بنابراین حتی اگر والدین در خصوص فرزندان توافق نموده باشند با وقوع اختلاف، دادگاه بدون توجه به توافق اولیه صرفاً بر اساس مصلحت و حقوق کودک اقدام به صدور رای خواهد نمود.
اگر شما نیز با مشکلات حقوقی در زمینه خانواده مواجه هستید و به دنبال وکیل متخصص خانواده هستید تیم حقوقی ما آماده است تا با ارائه مشاوره‌های تخصصی و خدمات حقوقی لازم، شما را در حل مشکلاتتان یاری کند.ما در تیم حقوقی مان با درک عمیق از مسائل خانوادگی و حساسیت های آن، توسط وکیل پایه یک دادگستری به شما مشاوره های حرفه ای و حمایت های لازم را ارائه می دهیم.برای دریافت مشاوره و اطلاعات بیشتر، با ما تماس بگیرید.