انواع دعاوی وقفی با تکیه بر پرکاربرد ترین موضوعات در حوزه وقف، در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است. بهترین وکیل اوقاف با تسلط بر قوانین مربوط به وقف و تجربه در حلوفصل این دعاوی، میتواند نقش کلیدی در حفظ حقوق متولیان و مستاجرین املاک موقوفه داشته باشد.
طبق قانون وقف دارای چهار رکن اساسی است که عبارت است از شرایط عقد وقف، شرایط واقف، شرایط موقوف علیه و شرایط مال موقوفه.عدم رعایت هر کدام از این شرایط می تواند صحت عقد وقف را خدشه دار کند.همچنین در یک تقسیم بندی وقف به دو دسته طبقه بندی می گردد:
وقف عام:در این وقف مقصود امور خیریه است و مخصوص شخص یا افراد معینی نیست به طور مثال وقف بر فقراء
وقف خاص:در وقف خاص واقف اموال خود را بر اشخاص و افراد معینی وقف می نماید مثلاً وقف بر اولاد خود نسلاً بعد نسل
با توجه به تخصصی بودن دعاوی ناشی از وقف، به جهت آشنایی شما عزیزان به توضیح تعدادی از انواع دعاوی وقفی ، توسط وکیل پایه یک دادگستری پرداخته ایم.
شخصیت حقوقی موقوفه
پس از آنکه وقف صحیحاً واقع گردید موقوفه از شخصیت حقوقی مستقلی برخوردار خواهد بود.در این صورت هر ادعایی از سوی اشخاص باید به طرفیت موقوفه مطرح گردد.ماده 3 قانون تشکیلات و اختیارات سازمان حج و اوقاف و امور خیریه بیان می دارد:هر موقوفه دارای شخصیت حقوقی است و متولی یا سازمان حسب مورد نماینده آن میباشد.
انواع دعاوی وقفی
به توجه به تخصصی بودن دعاوی وقفی به برخی دعاوی شایع از جمله دعاوی که ممکن است در خصوص وقف مطرح گردد در این مبحث اشاره می نمائیم.
دعوای الزام اداره اوقاف به تنظیم سند اجاره
اداره اوقاف و امور خیریه و یا متولی صرفاً در موارد ذیل که به آن اشاره نموده ایم موظف به تنظیم قرارداد اجاره با متصرف ملک موقوفه است.همچنین اگر در سنوات قبل اقدام به تنظیم اجاره نموده موظف است که نسبت به تنظیم مجدد آن اقدام نماید.در صورت استنکاف از تنظیم سند اجاره، دعوای الزام موقوفه به تنظیم سند اجاره در موارد ذیل از سوی دادگاه مورد پذیرش قرار می گیرد.
- متصرفین املاک اوقافی
- زارعین صاحب نسق
- مالکین اعیان در املاک اوقافی
- مستاجرین اماکن تجاری موقوفه
برای اطلاع از جزئیات بیشتر و آشنایی با یک نمونه دادخواست مقاله « الزام به تنظیم یا تجدید قرارداد اجاره ملک اوقافی » را مطالعه نمائید.
دعوای اثبات وقفیت
دعوا بر سر وقفی بودن یک ملک زمانی مطرح می گردد که در خصوص ملکی بودن یا وقفی بودن آن بین اشخاص اختلاف ایجاد شده باشد.در این دعوا ممکن است موقوف علیهم در وقف خاص و یا حاکم در وقف عام ادعای وقفی بودن مالی را نمایند.در این صورت طرح دعوای اثبات وقفیت ضرورت پیدا می نماید.در تعارض میان مالکیت و وقفیت اصل بر مالکیت است و مدعی وقفیت موظف است دلایلی که دلالت بر وقفیت ملک موقوفه را دارد را به دادگاه ارائه نماید.با این حال اثبات تصرف به عنوان وقفیت و عمل به وقف در ملک مورد تنازع از دلایل مثبته برای اثبات وقفی بودن ملک محسوب می گردد.
دعوای ابطال وقف نامه
قانونگذار در جهت حمایت از شخصی که قصد وقف اموال خود را دارد.شرایطی را لازم دانسته است تا بدین وسیله واقف با در نظر گرفتن صلاح خود و خانواده اش شتابزده اقدامی نکند.به همین منظور وقف زمانی صحیحاً واقع می گردد که شرایط و ارکان وقف به درستی رعایت گردیده باشد.در غیر این صورت وکیل متخصص دعاوی وقفی قادر خواهد بود که دعوای «ابطال وقف نامه» را مطرح نماید. در دعوای ابطال وقف نامه ممکن است شخص ادعا نماید که اصلاً وقف تحقق نیافته است و شرایط صحت وقف مخدوش است و یا اینکه شخصی ادعا نماید در ملک وقفی دارای مالکیت است.برای مطالعه مواردی که می توان به موجب آن ابطال وقف نامه را درخواست نمود.مقاله « ابطال وقف نامه » را مطالعه نمائید.
دعوای اثبات تولیت
طبق قانون تولیت به معنای اداره کردن مال موقوفه است و شخصی که ادارهی مال موقوفه را بر عهده دارد، متولی گفته میشود.متولی ممکن است به استناد وقف نامه و یا به حکم دادگاه به امر اداره موقوفه نائل گردد.هرگاه میان مدعیان امر تولیت اختلاف نظر وجود داشته باشد و یا اینکه به جهت ذکر اوصاف متولی در وقف نامه، تشخیص انطباق مشخصات متقاضی تولیت با مشخصات مندرج در وقف نامه مستلزم رسیدگی قضائی باشد بحث اثبات تولیت مطرح می گردد.برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله « اثبات تولیت » پیشنهاد می گردد.
بهترین وکیل اوقاف
از جمله وظایف وکیل متخصص دعاوی وقفی ارائه مشاوره به موکلین در خصوص اختلافات وقفی و ارائه راه حل و در نهایت طرح دعوای متناسب در مراجع قضائی است.با این حال کوشش برای حل و فصل اختلاف از طریق مذاکره و میانجگیری حسب مورد با متولی و یا ادارات اوقاف قبل از ورود به مراحل قضائی از اولویت برخوردار خواهد بود.چرا که بسیاری از اختلافات می تواند بدون تحمیل هزینه و وقت بر موکل در مرحله اولیه توسط وکیل پایه یک دادگستری متخصص دعاوی وقفی حل و فصل گردد.با این حال باید توجه داشت با توجه به تخصصی بودن دعاوی وقفی آشنایی با قوانین و مقررات مرتبط با وقف و سابقه کار عملی از ویژگی های بهترین وکیل اوقاف خواهد بود.
فرایند پیگیری پرونده وقفی در دفتر وکالت
با توجه به اهمیت ویژه پرونده های وقفی، بدون مشاوره با بهترین وکیل اوقاف از اقدام خودسرانه در این دعاوی خودداری نمائید.
در خصوص فرایند پیگیری پرونده وقفی در دفتر وکالت فاطمه انصاری لازم به توضیح است که به جهت بررسی همه جانبه پرونده های وقفی، اولین جلسه مشاوره با حضور مراجعه کننده و وکیل و همچنین مشاور تخصصی پرونده های وقفی که دارای 22 سال سابقه در اداره اوقاف و زیر مجموعه های آن است، تشکیل خواهد گردید.همچنین پس از قبول وکالت از مراجعه کننده، موضوع در یک کارگروه تخصصی وکلا که متشکل از سه وکیل متخصص در حوزه دعاوی اوقافی است مورد بررسی قرار خواهد گردید و پس از بررسی راهکارهای موجود، در سریع ترین زمان، بهترین استراتژی برای پیشبرد پرونده از سوی وکیل اتخاذ خواهد گردید.همچنین از لحظه ارجاع پرونده به دفتر حقوقی فاطمه انصاری تا زمان صدور حکم نهایی، ارتباط مستمر با موکل جهت اطلاع از آخرین روند پرونده برقرار خواهد بود.
انواع دعاوی وقفی
نویسنده: فاطمه انصاری – وکیل پایه یک دادگستری
1 دیدگاه
الزام به تنظیم سند رسمی | وکیل پایه یک دادگستری
13 آبان 1403[…] دعاوی ملکی از طرح خودسرانه این دعاوی پرهیز و آن را به وکیل متخصص دعاوی ملکی واگذار […]