19 اردیبهشت 1404
Search
میزان اجاره املاک اوقافی

میزان اجاره املاک اوقافی

در رابطه با میزان اجاره املاک اوقافی می توان گفت ، در راستای رعایت مصلحت موقوفه ، اداره اوقاف و امور خیریه ممکن است در برخی موارد اقدام به سرمایه گذاری و واگذاری املاک به اشخاص در قالب قرارداد اجاره نماید در برخی موارد نیز این موضوع در راستای نیات واقفین اجرا می گردد.به طور معمول قراردادهای اجاره املاک اوقافی در سه دسته طبقه بندی می شوند.

  • نوع اول: عرصه یا به عبارتی زمین آن وقفی است اما اعیان یا همان ساخت متعلق به شخص است.
  • نوع دوم: املاکی که هم زمین و هم بنای احداثی در آن وقفی است.
  • نوع سوم: املاکی که صرفاً بنای آن وقفی است و زمین آن متعلق به موقوفه نیست.

در موارد فوق اداره اوقاف و امور خیریه یا متولی به دلیل تعلق عرصه یا اعیان به موقوفه اقدام به تنظیم قرارداد اجاره با اشخاص واجد شرایط می نمایند. میزان اجاره املاک اوقافی طبق نظر کارشناس رسمی دادگستری خواهد بود که حسب مورد به انتخاب اداره اوقاف و امور خیریه و یا متولی تعیین می گردد. میزان اجاره املاک اوقافی اگر چه متاثر از بازار املاک است و در سالهای اخیر رشد بالایی داشته است اما به هر حال پایین تر از نرخ اجاره سایر املاک است.با این حال حسب مورد متولی و یا اداره اوقاف موظف است با ملاحظه غبطه و مصلحت موقوفه اقدام به تعیین اجاره بهاء به صورت عادلانه نماید.در ادامه این مطلب که توسط وکیل پایه یک دادگستری نوشته شده است به شرح شرایط اجاره املاک اوقافی و میزان اجاره املاک اوقافی خواهیم پرداخت.

 

شرایط اجاره خانه های اوقافی

شرایط اجاره خانه های اوقافی

به دلیل تورم موجود در حوزه املاک و بالا بودن نرخ اجاره، در حال حاضر تمایل اشخاص به اجاره خانه های اوقافی بیش از پیش مطرح گردیده است، چرا که معمولاً مبلغ اجاره این خانه ها پایین تر از سایر خانه های اجاره ای است.بنابراین اطلاع از شرایط اجاره خانه های اوقافی یکی از مهمترین موضوعات در این حوزه است.لازم به توضیح است که تنظیم قرارداد اجاره املاک اوقافی، پس از تعیین مال الاجاره توسط کارشناس رسمی دادگستری و برگزاری تشریفاتی چون برگزاری مزایده و تنظیم اجاره نامه رسمی خواهد بود.قرارداد اجاره املاک مسکونی می تواند صرفاً به منظور استفاده از منافع ملک تنظیم گردد و یا اینکه ممکن است دائر بر امکان احداث اعیانی مسکونی و اخذ سند بنام مستاجر باشد.در ماده ۱۱ آئین نامه اجرائي قانون تشكيلات و اختيارات سازمان حج و اوقاف و امور خيريه (اصلاحي ۱۳۸۴/۰۴/۱۵) شرایط اجاره املاک اوقافی مفصلاً مورد اشاره قرار گرفته است.
جهت اطلاع از رقبات وقفی قابل اجاره و اطلاع از سایر شرایط اجاره خانه های اوقافی مراجعه به اداره اوقاف و امور خیریه به نزدیکترین محل زندگی پیشنهاد می گردد.تمامی مطالب فوق توسط وکیل پایه یک دادگستری نوشته شده است.

مدت اجاره املاک اوقافی

طبق بند د ماده 11 آئین نامه اجرایی قانون تشکیلات و اختیارات سازمان حج و اوقاف و امور خیریه، مدت اجاره املاک موقوفه برای بیش از ده سال ممنوع است مگر اینکه در این خصوص موافقت سرپرست سازمان اوقاف و امور خیریه کسب گردد.با این حال در سال 1395 این مقرره از سوی فقهای شورای نگهبان در موقوفات خاص خلاف شرع دانسته شد. از همین رو صرفاً در موقوفات خاص به متولیان این اختیار داده شد که املاک وقفی را به بیش از ده سال نیز اجاره دهند بدون آنکه این موضوع منوط به کسب موافقت سرپرست سازمان اوقاف و امور خیریه باشد.

شایان ذکر است که در حال حاضر با توجه به بخشنامه های داخلی اداره اوقاف و امور خیریه قراردادهای اجاره املاک اوقافی به صورت متحد الشکل و سه ساله تنظیم می گردند که البته بنا به شرایط هر مستاجر ممکن است در پایان قرارداد، اجاره مجدداً تمدید گردد.

نمونه قرارداد اجاره املاک اوقافی

در قراردادهای اجاره تنظیمی بین مستاجر و موقوفه حق انتقال مورد اجاره به غیر، از مستاجر سلب شده است.بنابراین در مواردی که زمین وقفی بوده و اعیان ملک (بنا) متعلق به اشخاص است همواره توصیه می گردد قبل از اقدام به خرید اعیانی ملک اوقافی ابتداً به اتفاق مستاجر ملک موقوفه، به متولی موقوفه (حسب مورد اداره اوقاف و امور خیریه و یا شخص حقیقی)مراجعه نموده و پس از کسب موافقت کتبی و پرداخت هزینه های قانونی، در گام بعدی اقدام به تنظیم سند گردد.جهت آشنایی با نمونه قرارداد اجاره املاک اوقافی کافی است فایل ذیل را دانلود نمائید.

نمونه قرار داد اجاره املاک اوقافی

سوالات متداول

شرط ثبت معاملات راجع به عین یا منافع موقوفات عام در دفتر اسناد رسمی چیست؟

طبق ماده 10 قانون اوقاف، ثبت معاملات راجع به عین یا منافع موقوفه و حبس و ثلث و نذری که منافع آنها به ‌طور دائم و یا در مدتی که کمتر از ده سال نباشد و برای مصارف عامه تخصیص داده شده، در دفاتر اسناد رسمی موکول به موافقت سازمان اوقاف است.

آیا متولی موقوفات خاص می‌تواند بدون اجازه اداره اوقاف، ملک وقفی را اجاره دهد؟

در موقوفات خاص، اختیار اداره موقوفه برعهده متولی بوده و اداره اوقاف دخالتی نمی‌کند بنابراین اجاره ملک اوقافی در موقوفات خاص ولو بیش از ده سال نیز منوط به اجازه اداره اوقاف نیست.

دخالت اداره اوقاف و امور خیریه در اداره موقوفات خاص استثنائاً در چه مواردی است؟

هر گاه ثابت شود متولی برخلاف غبطه و مصلحت موقوفه اعمالی انجام می‌دهد که برای بقای موقوفه مضر و برخلاف نظر واقف است در این صورت اداره اوقاف موظف به دخالت بوده و بر حسب مورد، اقدام قانونی خواهد نمود.

چه کسانی می توانند درخواست تنظیم سند اجاره در اراضی وقفی را بنمایند؟

در مواردی که مدعی حق دارای حقوق مکتسبه از جمله حق کسب و پیشه یا دارای حق سرقفلی و یا دارای مالکیت اعیان (منظور ساختمان احداثی بر زمین وقفی)است حسب مورد می تواند الزام به تنظیم یا تجدید قرارداد اجاره ملک اوقافی را درخواست نماید.

«برای دریافت مشاوره تخصصی با بهترین وکیل اوقاف با ما در تماس باشید»

میزان اجاره املاک اوقافی

نویسنده: فاطمه انصاری – وکیل پایه یک دادگستری

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 14 میانگین: 4.2]

Post a comment

Your email address will not be published.