طلاق توافقی
طلاق توافقی ، طلاقی است که در آن زوج و زوجه هر دو با توافق تصمیم به جدایی از یکدیگر می گیرند و در خصوص کلیه مسائل مربوط به زندگی مشترک مانند: حضانت فرزند/ فرزندان، جهیزیه، مهریه، نفقه، اجرت المثل دوران زوجیت به تفاهم می رسند. توصیه می گردد زوجین قبل ازهر گونه تصمیم بر جدایی، موضوع اختلافات را با یک روانشناس در حوزه خانواده در میان گذارند و به طلاق به عنوان آخرین راهکار بنگرند.در این مقاله ضمن اشاره به جنبه های مالی و غیر مالی طلاق به مراحل طلاق توافقی پرداخته شده است.
این مقاله توسط فاطمه انصاری وکیل پایه یک دادگستری به رشته تحریر در آمده است.
انواع طلاق توافقی
طلاق توافقی به دو صورت اتفاق می افتد:
- زوج و زوجه پس از توافق در امور مالی و غیر مالی زندگی مشترک از آغاز روند طلاق تا اجرای صیغه طلاق شخصاً مشارکت داشته یا اینکه مستقیماً اقدام به معرفی وکیل به دادگاه می نمایند.
- در حالت دوم زوج به هر دلیلی نمی خواهد شخصاً در جریان روند طلاق باشد یا وکیل معرفی نماید بنابراین در دفتر اسناد رسمی حاضر و اقدام به اعطای وکالت در طلاق به زوجه می نماید، زوجه نیز در خصوص حقوق مالی اعم از نفقه، مهریه و اجرت المثل و حضانت فرزندان با او به توافق می رسد و حتی ممکن است توافق مالی فی مابین منجر به تنظیم سند ابراء مهریه یا سند بذل مهریه(بخشش مهریه) در دفترخانه گردد در این صورت به علت اعطای وکالت در طلاق در دفتر خانه، نیازی به حضور زوج در دادگاه نبوده و زوجه موظف به معرفی وکیل از سوی زوج به دادگاه است.
نکته مهم:به علت تخصصی بودن موضوع طلاق و ضرورت تنظیم صحیح سند وکالت در طلاق و سند ابراء مهریه و یا سند بذل مهریه، هیچگاه بدون اخذ مشورت با وکیل اقدام به تنظیم این اسناد ننماید.
همانطور که گفته شد ممکن است در روند طلاق توافقی ، زوج شخصاً در دادگاه حاضر نشده و طی یک وکالتنامه رسمی در دفتر اسناد رسمی اقدام به اعطای حق طلاق خود به زوجه نماید.سوال این است که چه نکاتی باید در یک وکالتنامه طلاق باشد تا بتوان آن را کامل و جامع دانست؟
برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با وکیل پایه یک دادگستری از طریق لینک انتهای صفحه با ما در تماس باشید.
نکات مهم سند وکالت در طلاق
وكالتنامه باید قابل توکیل به غیر باشد تا شما بتوانید برای اجرای حق طلاق اعطاء شده از سوی زوج، به یک وکیل دادگستری مراجعه و به او وکالت بدهید.مهمترین نکات سند وکالت در طلاق بدین شرح است:
- از آنجایی که وکالت عقدی جایز است یعنی به راحتی طرفین پس ازعقد می توانند آن را برهم بزنند وموکل یعنی (مرد) وکیل ( خانم) را از ادامه این وکالت عزل نماید.بنابراین وکالتنامه باید به صورت بلاعزل تنظیم گردد و در وکالتنامه عبارت« موکل مرقوم ضمن عقد خارج لازم منعقده بین خود و وکیل حق عزل وکیل را از خود سلب و ساقط نمود » درج گردد.
- برخی وکالتنامه ها مقید به مهلت تنظیم می گردند یعنی برای انجام طلاق مهلتی بین طرفین مقرر می شود.از آنجایی که وکالتنامه پس از پایان این مهلت فاقد اعتبار است. بنابراین بهتر است وکالت در طلاق بدون مهلت تنظیم گردد یا اینکه با توجه به شرایط زوجه و پروسه طلاق در دادگاه مهلت مناسبی در نظر گرفته شود.
- در وکالتنامه نسبت به حقوق مالی زوجه اعم از نفقه، اجرت المثل، مهریه، جهیزیه تعیین تکلیف گردد و به حق بذل عین مهریه، کمتر یا معادل از سوی زوجه و قبول بذل آن از سوی زوج در وکالتنامه اشاره شود.
- اگر زوجین قصد دارند تمام و یا بخشی از مهریه در جریان طلاق در دادگاه بذل شود، به «اسقاط حق رجوع به مابذل » از سوی زوجه در وکالتنامه اشاره گردد.
- اگر زوجین دارای فرزند یا فرزندانی هستند ، نسبت به حضانت آنها و نفقه و حق ملاقات تعیین تکلیف گردد و در وكالتنامه به آن اشاره گردد و گرنه در صورت عدم توافق و یا عدم ذکر آن در سند ، حضانت طبق قانون خواهد بود مگر اینکه زوجین بعداً در دادگاه و در نزد داور شخصاً حاضر شده و اقدام به توافق نمایند.
- ازآنجایی که رای گواهی عدم امکان سازش صادره در پرونده های طلاق قابل اعتراض بوده و می توان نسبت به آن درخواست تجدیدنظر خواهی و فرجام خواهی نمود، لذا باید به حق اسقاط تجدید نظر خواهی و اسقاط فرجام خواهی در سند وکالت در طلاق اشاره گردد.چرا که در صورت عدم اشاره به این موضوع فوراً نمی توان رای طلاق را اجرا کرد و باید ۴۴ روز تا قطعی شدن رای صبر نموده، سپس جهت اجرای آن به دفتر خانه مراجعه نمود.
نکته مهم : به جهت جلوگیری از بی اثر شدن وکالت نامه بلاعزل می بایست حق ضم امین، ضم وکیل و یا ضم ناظر استصوابی و همچنین حق هرعملی مغایر با موضوع وکالت را به مدت معینی( مثلا ۳۰ سال )در وكالتنامه از زوج ساقط شود.برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله بی اثر کردن وکالت بلاعزل را مطالعه کنید.
همچنین به منظور نظارت بر تنظیم صحیح سند وکالت در طلاق، سند بذل مهریه و سند ابراء مهریه و تنظیم توافقنامه مالی در طلاق توافقی ، امکان تنظیم اسناد فوق توسط وکیل پایه یک دادگستری در دفتر وکالت فاطمه انصاری مهیاء است.
توافقات مالی در طلاق توافقی
مهمترین بخش طلاق توافقی ، توافق بر سر مسائل مالی ناشی از زوجیت است.زن می تواند تمام یا بخشی از مهریه خود را بذل کند (ببخشد)، یا اینکه اقدام به تنظیم سند ابراء نموده و اصطلاحاً ذمه مرد را نسبت به مهریه بری کند، یا اینکه برای دریافت تمام و یا بخشی از مهریه و سایر حقوق مالی خود توافق نموده و برای دریافت اقساطی آن مهلت تعیین کند، در این صورت شرایط و مهلت پرداخت آن باید مانند سایر موارد بصورت کاملاً روشن و بدون ابهام باشد.در طلاق توافقی بذل قسمتی از حقوق مالی ولو به مبلغ ده هزار تومان از سوی زوجه الزامی است.
نحوه پرداخت حقوق مالی زوجه در طلاق توافقی
نحوه پرداخت حقوق مالی زوجه بستگی به توافق زوجین با یکدیگر دارد اما عمدتاً به دو شکل در پرونده های طلاق توافقی دیده می شود.
- پرداخت حقوق مالی قبل از صدور رای:گاهی زوجه تمام یا قسمتی از حقوق مالی خود را قبل از صدور رای دریافت می نماید بنابراین صرف اقرار زوجه در دادگاه مبنی بر دریافت حقوق مالی جهت ذکر آن در رای کفایت می نماید.با این حال اگر سندی در خصوص بذل و یا ابراء مهریه در دفتر خانه تنظیم شده باشد، به شماره و تاریخ سند تنظیمی در متن رای طلاق توافقی اشاره میگردد و اگر چکهای وعده داری به زوجه تسلیم شده باشد، بهتر است درخواست شود شماره چک ها و مبالغ آن در رای ذکر گردد.
- پرداخت حقوق مالی بعد از صدور رای: زوجین می توانند پرداخت حقوقات مالی را به بعد از صدور رای و تا قبل از اجرای صیغه طلاق موکول نمایند، در این صورت سر دفتر طلاق با توجه به قسمت اخیر ماده ۲۹ قانون حمایت از خانواده، پس از کسب اطلاع از زوجه مبنی بر دریافت حقوقات مالی خود اقدام به اجرای صیغه طلاق می نماید.همچنین ممکن است توافق شود پرداخت حقوق مالی زوجه به بعد از اجرای صیغه طلاق موکول شود که البته این مورد چندان توصیه نمی گردد.
مراحل طلاق توافقی
- مرحله اول : درابتدا زوجین متقاضی طلاق توافقی ، می بایست در سامانه «مسیر» به آدرس (https://masir.23055.ir) وابسته به مرکز وکلا،کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضاییه است ثبت نام نمایند و پس ازانتخاب یکی از مراکز مشاوره، در جلسات مشاوره شرکت نمایند.در طول جلسات مشاوره، این مراکز وظیفه سازش میان زوجین را دارند و اگر زوجین پس از جلسات مشاوره از تقاضای طلاق منصرف نشوند گواهی عدم انصراف از طلاق صادر می گردد.
- مرحله دوم : پس از دریافت گواهی عدم انصراف از طلاق، زوجین می توانند شخصاً و یا با مراجعه به وکیل اقدام به تقدیم دادخواست طلاق توافقی در دفاتر خدمات قضایی نمایند.در این مرحله مدارک مورد نیاز جهت ثبت طلاق عبارت است از کپی کارت ملی زوجین، شناسنامه و سند ازدواج و گواهی عدم انصراف از طلاق است.در صورت عدم دسترسی به سند ازدواج، هر کدام از زوجین می توانند با مراجعه به دفترخانه محل عقد خود اقدام به دریافت رونوشت سند ازدواج نمایند.
- مرحله سوم : پس از ارسال دادخواست به دادگاه خانواده و ارجاع آن به شعبه رسیدگی کننده، در اولین اقدام زوجین و یا وکلای ایشان به داوری معرفی می گردند.در واحد داوری توافقات زوجین در خصوص حقوقات مالی زوجه(مهریه،اجرت المثل، نفقه، جهیزیه) وهمچنین تکلیف حضانت فرزند/ فرزندان به داور اعلام و در نظریه داوری مکتوب می گردد.پس از صدور نظریه داوری، زوجه توسط شعبه به آزمایشگاه جهت آزمایش بارداری معرفی می گردد و اگر بنا به اظهار زوجه، وی باکره باشد به پزشکی قانونی معرفی خواهد شد.برخی شعب دادگاه ها وظیفه معرفی زوجه به آزمایشگاه جهت تست بارداری را به دفترخانه طلاق محول می نمایند.
- مرحله چهارم : پس اخذ نظرداور و نتیجه آزمایشگاه، دادگاه اقدام به صدور رای(گواهی عدم امکان سازش)می نماید.رای صادره قابل اعتراض بوده و بعد از قطعیت قابلیت اجرا می یابد. به جهت تسریع در قطعیت رای طرفین می توانند حق تجدید نظر خواهی و فرجام خواهی را از خود ساقط نمایند.(اسقاط حق تجدیدنظر خواهی و فرجام خواهی در سند وکالت در طلاق در اینجا اهمیت می یابد.)
- مرحله پنجم :پس از اخذ گواهی قطعیت و برابر با اصل نمودن رای صادره و برگه آزمایش بارداری مرحله بعدی مراجعه به دفترخانه رسمی طلاق جهت اجرای صیغه طلاق است.برخی شعب دادگاه ها صدور گواهی قطعیت را منوط به ارسال نامه از سوی دفترخانه طلاق می دانند.پس از تکمیل مدارک، صیغه طلاق با رعایت جهات شرعی اجرا و سند تکبرگ طلاقنامه صادر می گردد.
طلاق توافقی ایرانیان خارج از کشور
طبق ماده 6 قانون مدنی، قوانین حاکم براحوال شخصیه از قبیل نکاح و طلاق در مورد کلیه اتباع ایرانی مقیم خارج از کشورنیز جاری است.بنابراین طلاق ایرانیان خارج از کشور باید طبق قوانین ایران صادر و اجرا گردد تا معتبر باشد.به همین منظور نحوه اعطای وکالت به وکیل دادگستری درموضوع طلاق توافقی ایرانیان خارج از کشور جهت اقامه دعوی در ایران به دو صورت است:
زوجین متقاضی طلاق، علی رغم سکونت در خارج از ایران دارای ثنا بوده و شماره تلفن فعالی در ایران دارند.در این صورت می توانند مستقیماً اقدام به اعطای وکالت به وکیلی در ایران نمایند.
زوجین فاقد شماره تلفن فعال در ایران هستند در این صورت می بایست ابتداً به سامانه میخک مراجعه نموده و اقدام به تنظیم وکالتنامه و تعیین یک وکیل مدنی با حق توکیل به غیر در ایران نمایند با این توضیح که در سامانه میخک نسبت به تحویل وکالتنامه به شخص مورد نظر در اداره تایید اسناد وزارت امور خارجه در تهران و یا دفاتر استانی اشاره نموده و پس از اخذ کد رهگیری به کنسولگری ایران در کشور متبوع خود جهت تایید و تصدیق امضاء مراجعه نمایند.پس از تائید مدارک، تایید امضاء و احراز هویت توسط مامور کنسولی، وکالتنامه در سامانه بارگذاری می شود.وکیل مدنی حاضر در ایران می تواند با در دست داشتن کارت ملی و کد رهگیری وکالتنامه به ساختمان وزارت امور خارجه در تهران مراجعه نموده و پس از تکمیل فرم های مربوطه، پس از سه روز کاری وکالتنامه مهمور به مهر را در نشانی خود دریافت نماید و پس از دریافت وکالتنامه، با مراجعه به وکیل دادگستری اقدام به انعقاد قرارداد الکترونیک وکالت با وی نماید.
اگر در زمینه تکمیل حدود اختیارات وکالتنامه طلاق در سامانه میخک نیاز به مشاوره با وکیل پایه یک دادگستری دارید از طریق واتساپ با ما در ارتباط باشید.
گواهی عدم امکان سازش
رای دادگاه در طلاق توافقی در قالب صدور گواهی عدم امکان سازش است.مدت اعتبار گواهی عدم سازش 3 ماه از تاریخ قطعیت است و اگر در این مدت به دفترخانه ارائه نشود دیگر اعتبار ندارد.مواردی که دادگاه اقدام به صدور گواهی عدم امکان سازش می نماید به شرح ذیل است :
- زوجین قصد طلاق توافقی داشته باشند و هر دو دادخواست طلاق را مطرح نمایند.
- زوجه به موجب وکالتنامه اعطایی از سوی زوج، دادخواست طلاق را مطرح کند.
- به دلیل تخلف زوج از شروط دوازده گانه ضمن عقد(مندرج در نکاحیه) وکالت زوجه در طلاق محقق شود.در این صورت دادگاه پس از احراز شرایط اعمال وکالت، گواهی عدم امکان سازش صادر می نماید.
- درخواست طلاق از سوی زوج در دادگاه مطرح شده باشد.
عده طلاق توافقی
ایام عده به مدتی گفته می شود که زن بعد از طلاق حق ازدواج با هیچ مردی را ندارد.عده طلاق در ازدواج دائم سه طهر معادل سه ماه و ده روز است.البته در طلاق زن بالای 50 سال و دختر دوشیزه عده وجود ندارد.در عده طلاق توافقی مسئله مهمی وجود دارد و آن این است که مالی که در جریان طلاق توافقی از سوی زوجه به زوج بخشده می شود «عوض» نامیده می شود و در صورت پشیمانی زوجه، وی می تواند تا قبل از اتمام عده طلاق، از بخشیدن خود صرف نظر کند و این موضوع را به سر دفتر طلاق جهت ثبت رجوع خود اعلام نماید، در این صورت آثار طلاق توافقی و تمام توافقات مالی بین طرفین از بین خواهد رفت مگر اینکه به «اسقاط حق رجوع به مابذل» از سوی زوجه در دادنامه طلاق توافقی اشاره شده باشد.
هزینه طلاق توافقی
هزینه های طلاق توافقی می تواند بنا به توافق زوجین بصورت مشترک و یا صرفاً از سوی یکی از آنها پرداخت شود.این هزینه بدین شرح است:
- پرداخت هزینه جلسات مشاوره در مراکز مشاوره
- پرداخت هزینه دادرسی در دفاتر خدمات قضایی
- پرداخت هزینه داوری در دادگاه خانواده
- پرداخت هزینه آزمایش بارداری در آزمایشگاه
- پرداخت هزینه ثبت و اجرای طلاق در دفترخانه طلاق
اگر قصد اقدام از طریق وکیل دادگستری را دارید حق الوکاله وکیل را نیز به این موارد اضافه کنید حق الوکاله طلاق توافقی می تواند بنا به توافق بین وکیل و موکل تعیین و نسبت به پرداخت آن اقدام شود.
وکیل طلاق توافقی
با توجه به تخصصی بودن موضوعات حقوقی، وکیل دعاوی خانواده که بصورت تخصصی در این زمینه فعالیت می نماید قادر است پروسه استرس زا طلاق را مدیریت نماید و به دلیل تجربه عملی که در این زمینه دارد می تواند مصلحت موکل خویش را در تمام ابعاد مالی و غیر مالی آن در نظر بگیرد.بسیاری به جهت ارتباط دعاوی خانواده با مسائل زندگی زناشویی ترجیح می دهند مشکلات خود را با یک وکیل خانم مطرح نمایند، دفتر وکالت فاطمه انصاری متشکل از وکلای متخصص، بهترین وکیل خانم در تهران و بهترین وکیل طلاق توافقی در تهران را در پرونده های خانواده و طلاق توافقی به موکلین خود معرفی می نماید.
نمونه دادنامه طلاق توافقی
طلاق توافقی
نویسنده: فاطمه انصاری- وکیل پایه یک دادگستری
فاطمه عسگری
12 خرداد 1403چه مطلب جامع و عالی ای
فرشته
12 خرداد 1403مراحل طلاق توافقی رو خیلی خوب توضیح داده بودید ممنون
مبینا محمدی
12 خرداد 1403در مورد هزینه طلاق توافقی سوال دارم تماس گرفتم باهاشون و خیلی خوب در مورد همه بخش های مربوط به هزینه طلاق توافقی توضیحات جامع و کاملی دادند ممنون از سایت خوبتون